Uit onderzoek is gebleken dat het aanschaffen van een los toestel steeds populairder wordt. Zo is de verkoop van simlockvrije telefoons in 2017 binnen een half jaar met 33% gestegen, en dit aantal is alleen maar opgelopen in het afgelopen jaar. Maar hoe komt het dat de verkoop van losse toestellen zo in populariteit is gestegen en wat zijn eigenlijk de voordelen van een los toestel?

Nieuwe wetgeving

Begin vorig jaar zijn er nieuwe regels ingegaan omtrent de verkoop van een toestel met abonnement. Wanneer je een telefoon met abonnement koopt, koop je als het ware een telefoon op afbetaling. Door de wetgeving die vorig jaar is ingegaan, moet de koper kunnen laten zien dat hij genoeg verdient voor een telefoon op afbetaling. Door deze wetgeving zijn veel consumenten overgestapt naar een los toestel met een sim-only abonnement. Naast dat de wetgeving invloed heeft gehad, zitten er ook een aantal voordelen aan het kopen van een los toestel.

Telefoon is jouw bezit

Wanneer je een los toestel koopt in plaats van een telefoon met abonnement, is de telefoon ook daadwerkelijk jouw bezit. Wanneer je een telefoon met abonnement aanschaft leen je als het ware de telefoon totdat je het abonnement hebt afgelost. Zeker door de nieuwe wetgeving is dit een groot nadeel van een telefoon met abonnement. Bij deze ‘lening’ krijg je een bkr-registratie, en dit kan nadelen hebben bij bijvoorbeeld een hypotheek aanvraag.

Nieuwe telefoon

Switchen van telefoon wanneer jij wilt

Wanneer je een los toestel koopt, kan je switchen van toestel wanneer jij wilt. Komt er een nieuw model uit die jij echt wilt hebben, met een sim-only abonnement kan dit gewoon. Terwijl wanneer je een telefoon met abonnement hebt, kan je pas een nieuwe telefoon gebruiken als het abonnement is afgelopen of wanneer je deze vervroegt hebt afbetaald. En je wilt natuurlijk zo snel mogelijk die nieuwe telefoon gebruiken.

Keuze uit alle providers

Een ander voordeel van een los toestel is dat deze altijd simlock vrij blijft. Dus wanneer je wilt overstappen naar een andere provider, hoef je niet een nieuw toestel aan te schaffen of extra te betalen om je telefoon simlockvrij te maken. Hierdoor kan je bij elke provider kijken welk prepaidkaart het voordeligst is of welke sim-only abonnement perfect bij jou past. Vaak zijn sim-only abonnement ook nog eens een stuk voordeliger en kan je deze vaak maandelijks bijstellen of opzeggen.