Toekomst Voice Assistant

Gebruik jij nog je vingers om je telefoon te besturen? Ouderwets hoor! Samsung, Apple en andere telefoon fabrikanten zijn al jaren bezig met het creëren van de best werkende Voice Assistant. Deze bedrijven weten als geen ander dat een goed werkende Voice Assistant de toekomst is. Misschien leverde het in de beginjaren nog wat ergernissen voor de consument op omdat de stemherkenners nog niet perfect werkten, inmiddels zijn ze allemaal vele malen verbeterd en beter afgestemd op de wensen van de gebruiker. In dit artikel nemen we graag de laatste ontwikkelingen met je door.

Mogelijkheden Voice Assistant

Wat zijn nou eigenlijk de mogelijkheden van de Voice Assistant? Het grote voordeel van Voice Assistants is dat je razendsnel van de ene naar de andere app kunt navigeren. Via zogenaamde Voice Commands kun je tijdens het checken van je e-mail in een keer overgaan naar iemand bellen, handig toch? Andere mogelijkheden zijn het uitvoeren van zoekopdrachten of een automatische reminder ontvangen voor bijvoorbeeld een afspraak. Het lijken misschien eenvoudige punten, echter vergroten ze het gebruiksgemak van je telefoon enorm.

Toekomst Voice Assistant

Nederlandse Voice Assistant

Tegenwoordig zijn Voice Assistants al ver doorontwikkeld, de Engelstalige tenminste. Apple heeft met Siri een goede Voice Assistant in handen die meer dan 20 talen ondersteund, waaronder ook Nederlands.  Helaas voor ons focussen Apple en Samsung zich momenteel op een Engelse en Spaanse variant, simpelweg omdat dit twee van de meest gesproken talen zijn. Wij Nederlanders zullen dus nog enige tijd moeten wachten op een perfecte Nederlandse versie, echter kun je natuurlijk altijd nog gebruik maken van de Engelse versie.

Voice Assistant Bixby

Android gebruikers hebben de keuze uit een Voice Assistant van Google én van Samsung. Samsung lanceerde onlangs de Voice Assistant Bixby. Bixby is beschikbaar in het Engels voor de Samsung Galaxy S8, S8 plus en Note 8. Samsung heeft een aantal opstartproblemen gehad tijdens de opzet van Bixby, waardoor wij Nederlanders nog even moeten wachten op de Nederlandse versie. Samsung heeft grootse plannen met Bixby, zo zijn ze druk bezig om Bixby op nieuwe manieren te laten communiceren met gebruikers. De grootste verandering is dat je via een bestaande afbeelding een zoekopdracht kunt uitvoeren. Hierbij kun je denken aan een leuke stoel die je voorbij ziet komen en daar graag meer informatie over wilt. Je kunt de afbeelding selecteren en aan Bixby vragen waar ze deze stoel verkopen. Bixby gaat dan voor je op zoek naar webshops waar deze wordt verkocht. Deze functie staat misschien nog in de kinderschoenen, maar het heeft wel potentie om het gebruik van smartphones flink te veranderen.

Bixby Samsung Voice Assistant

Voice Assistant Siri

Als we het over telefoons hebben dan kunnen we natuurlijk niet om Apple heen. Apple is al jaren bezig met hun Voice Assistant Siri en hebben op dit moment dan ook de betere versie in handen. Misschien waren er in het begin nog opstart problemen, maar door de jaren heen heeft Apple zich goed doorontwikkeld. Het grote voordeel van Siri is zijn ondersteuning van  20 verschillende talen, waaronder Nederlands. Op de nieuwste generatie telefoons van Apple, de iPhone 8 en iPhone X, werkt Siri dan ook beter dan ooit. Je kunt nu sneller dan ooit via Voice Commands je telefoon besturen.

Conclusie

Er ligt een mooie toekomst in het geschiet voor de Voice Assistant. Naast Samsung en Apple zijn er nog tientallen bedrijven  bezig om tot de perfecte Voice Assistant te komen. Dus misschien is het nu nog een bron van irritatie en denk je er voorlopig niet aan om een Voice Assistant te gebruiken, dat zal slechts een kwestie van tijd zijn. Binnen enkele jaren kunnen we waarschijnlijk niet meer zonder een Voice Assistant en veranderen ze het gebruik van de smartphone compleet.