Waarom telefoons zo veel camera's hebben

Telefoonfabrikanten zoals Apple, Samsung en Huawei blijven maar extra camera’s aan hun telefoons toevoegen, één camera is niet goed genoeg, twee camera’s is vaak ook nog niet genoeg en soms wordt zelfs een triple camera nog niet genoeg bevonden, maar waarom? Waar zijn al deze camera’s voor bedoeld en is het echt nodig om een triple camera of zelfs meer te hebben?

waarom meerdere camera's

Verschillende soorten lenzen

De cameralenzen voor een camera kan je eigenlijk het beste vergelijken met schoenen, om het onderste uit de kan te halen gebruik je voor hardlopen hele andere schoenen dan dat je nodig hebt voor als je gaat bergklimmen. Dit is voor foto’s maken niks anders, een fotograaf heeft voor zijn spiegelreflex ook meerdere lenzen bij om zo te kunnen wisselen voor foto’s van dichtbij of ver weg. Maar bij telefooncamera’s draait het niet alleen maar om de techniek, zo is er ook verschil in sensoren, kleuropvang en megapixels.

Optische zoom vs digitale zoom

Over het algemeen beschikken telefoons met één camera aan de achterzijde over een camera van tussen de 8 en 16 megapixel met een digitale zoom. Dit houdt in dat er vanaf de foto wordt ingezoomd en het resultaat scherpte verliest. Als je een scherpe foto wilt hebben van een object dat zich veel verder bevindt kan je gebruik maken van een telelens met een optische zoom. Hierdoor wordt het beeld wat je vast wilt leggen dichterbij gehaald voor het maken van de foto. 

triple camera iphone 11

De frames die de triple camera van de iPhone 11 Pro vastleggen (volgorde: telelens, groothoek, ultragroothoek). 

Ultra groothoeklens

Naast de groothoeklens heb je tegenwoordig ook de ultra groothoeklens, deze lens kom je op veel toestellen tegen als derde camera. Deze camera zorgt ervoor dat je meer van je omgeving op één foto vast kan leggen. Zo kan je deze camera gebruiken voor mooie landschap foto’s of om eindelijk met al je vrienden op één foto te passen.

Bij Telefoonwereld hebben wij een ruim assortiment aan telefoons zo ook telefoons met meerdere camera’s. De toestellen met drie of meer camera’s die wij momenteel in ons assortiment hebben zijn o.a.:

Apple:

Samsung:

Huawei: