iPhone in het water gevallen

Is het jou wel eens overkomen? Dat je iPhone die in de wasbak, het toilet, zwembad, een regenplas of wasmachine terecht komt. Je hoort het regelmatig, iPhones die per ongeluk kopje onder gaan. Hoe groot is dit probleem en moet jij je zorgen maken als jouw iPhone in het water gevallen is? Je leest er alles over in dit blog!

iPhone waterschade

Er zit een verschil tussen een telefoon die door een heftige regenbui is gegaan en een toestel die onder op de bodem van het zwembad heeft gelegen voor enkele minuten. In dit laatste geval kun je het beste direct een specialist raadplegen. In andere gevallen kun je vaak zelf je iPhone redden.

Wist je dat er indicatoren in je iPhone zitten die aangeven of je toestel waterschade heeft?

iPhones, en de meeste iPods, die na 2006 zijn gemaakt, zijn allemaal voorzien van ingebouwde vloeistofschade-indicatoren. Dit zijn alle toestellen vanaf de iPhone 7. Door middel van deze indicatoren kom je er snel achter of jouw iPhone in contact is gekomen met water. De vloeistofschade-indicatoren zijn gemakkelijk vanaf de buitenkant te zien. Wanneer deze indicatoren in contact komen met water kleuren ze helemaal rood. Hieronder zie je waar de vloeistofschade-indicator (bij toestellen vanaf de iPhone 5) is geplaatst.

Waterschade indicator

Het 5-stappenplan

Om het overzichtelijk te houden hebben we de tips in 5 stappen uitgewerkt. Als je deze stappen volgt maakt je iPhone een grote kans om de waterschade te overleven.

  1. Haal je telefoon zo snel mogelijk uit het water; voor de hand liggend, maar elke seconde telt
  2. Schakel je telefoon direct uit; zo voorkom je kortsluiting
  3. Check de vloeistofschade-indicator; kleurt de indicator rood? --> Stap 4!
  4. Dep je telefoon zo veel mogelijk droog; geef het water de ruimte om uit het toestel te komen
  5. Geef je telefoon de tijd te drogen; Misschien wel de moeilijkste stap van allemaal, het wachten. Laat je niet verleiden het toestel dezelfde dag nog aan te zetten. Hoe langer je jouw iPhone laat liggen, hoe beter die droogt. Probeer minimaal 2 dagen te wachten.  

Wat moet je vooral níet doen?

Naast de nuttige tips is het ook belangrijk te weten welke dingen je vooral níet moet doen als je telefoon een duik genomen heeft. Allereerst is het schudden van je iPhone direct nadat het onder water is geweest geen slim idee. Het vergroot namelijk de kans dat het water zich verder verspreidt binnen je toestel.

Wat je ook zeker niet moet doen is het toestel aan de oplader leggen. Water en elektriciteit gaan nooit goed samen en dit kan zorgen voor kortsluiting. Dit is niet wat je wil.

Je iPhone in een bakje rijst leggen, werkt dit nu wel of niet? Dit is deels het geval. Rijst is zeer vocht absorberend en kan een droge omgeving creëren, maar water binnen in je toestel kan je er helaas met rijst niet uittrekken.  

Conclusie

Kortom, raak niet direct in paniek als je iPhone in het water valt. Met bovenstaande tips kun jij vaak zelfstandig je iPhone er weer bovenop helpen. Wil je in de toekomst zeker voorkomen dat je iPhone waterschade oploopt, ga dan opzoek naar een waterdicht hoesje of bekijk de iPhone XS. Naast de eerdere iPhones die waterbestendig zijn springt de iPhone XS er tussen uit. Dit is het enige Apple toestel dat beschikt over een IP68-certificering en dat maximaal een half uur tot 2 meter diepte onder water kan blijven. Per ongeluk met je iPhone XS nog in je zak het zwembad in duiken kan dus geen kwaad.

Oriëntatie

Ben je nog aan het oriënteren over welke telefoon kopen die het beste aan jouw wensen aansluit? Bekijk onderstaande pagina's en wellicht geven zij antwoord op jouw vraag. Eventueel mag je ons vrijblijvend bellen voor advies.

Wat de keuze ook wordt; bij Telefoonwereld je nieuwe Apple AirPods kopen is altijd een slim idee. Bij ons profiteer je namelijk van scherpe prijzen en snelle bezorging. Bovendien heb je bij ons de keuze uit zowel de Apple AirPods 2 met oplaadcase, de Apple AirPods 2 met draadloze oplaadcase, als uit de Apple AirPods Pro. Zo kun je de Apple AirPods kopen die het beste bij jouw wensen en budget passen.