Niks fijners dan wanneer je nieuwe een nieuwe telefoon binnenkomt! Zodra je bestelde telefoon bezorgd wordt, wil je deze zo snel mogen instellen en in gebruik nemen. Dan is het handig als je oude gegevens zo goed én snel mogelijk worden overgezet naar je nieuwe toestel. In ons eerdere artikel deelden we al hoe je je Whatsapp berichten van je oude telefoon naar je nieuwe telefoon kunt overzetten. Hieronder lees je hoe je apps overzet naar je nieuwe mobiel. Voor ieder mogelijke overgang (Android-Android, iPhone-iPhone, of een wissel tussen deze twee systemen) hebben we tips op een rijtje gezet:

Tekst "Apps overzetten naar nieuwe telefoon" gaat verder onder de video.

Apps overzetten van iPhone naar iPhone

Als je apps wil overzetten van je huidige iPhone naar je nieuwe iPhone, maak dan eerst een back-up in de iCloud. Dit doe je door bij je oude iPhone naar instellingen te gaan, op Apple ID en vervolgens iCloud te klikken, en de iCloud-reservekopie in te schakelen. Tik op ‘Maak nu reservekopie’ om een up-to-date kopie van jouw iPhone’s gegevens te maken. Onder ‘iCloud’ vind je een overzicht van de apps waarvan de gegevens gesynchroniseerd worden met de iCloud. Zo kun je eenvoudig checken of er bij het telefoon overzetten geen belangrijke apps verloren zullen gaan. Apps overzetten kan ook door via iTunes een reservekopie van je oude iPhone te maken, en deze later op je nieuwe iPhone te openen.

Het apps overzetten kan beginnen zodra je de reservekopie hebt gemaakt. Kies er bij het installeren van de nieuwe iPhone voor om de reservekopie in de iCloud hierop terug te zetten, en je apps (en andere gegevens die zijn opgeslagen in deze reservekopie!) worden overgezet op je nieuwe toestel. Je telefoon overzetten kun je bij de installatie van je nieuwe iPhone ook draadloos doen middels de optie ‘Zet over vanaf iPhone’, mits je oude én nieuwe iPhone van ten minste iOS 12.4 gebruik maken. Hierbij maken je oude en nieuwe toestel draadloos contact en wordt je data overgezet naar de nieuwe iPhone.

Apps overzetten naar nieuwe telefoon

Apps overzetten van Android naar Android

Apps overzetten van je oude naar je nieuwe Android toestel is zo gedaan, als je een back-up maakt via Google Drive. Check op je oude Android toestel onder Systeem -> Back-up -> Back-up maken in Google Drive, of er een back-up van je apps en app gegevens is gemaakt in Google Drive. Dit kan overigens ook door naar de Google Drive app zelf te gaan, en dit onder instellingen -> Back-up maken, te controleren.

Bij het instellen van je nieuwe telefoon kun inloggen met het Google account waar je de back-up op hebt gemaakt, en vervolgens gebruik maken van de mogelijkheid om een back-up van een Android telefoon terug te zetten op je nieuwe toestel. Hierbij selecteer je wat je wilt overzetten naar je nieuwe toestel.

Via NFC kun je je oude en nieuwe Android toestel ook draadloos verbinden en data overzetten.

Apps overzetten Android: Lokale back-up via SD-kaartje

Sla je apps liever lokaal op via een SD-kaartje? Ook dat behoort tot de opties. Per type Android telefoon verschilt welke exacte stappen je moet zetten, maar meestal komt het erop neer dat je via instellingen en applicatiebeheer, per app kunt aangeven dat je de opslag hiervan wilt verplaatsen naar je SD-kaart. Met het overzetten van apps naar een SD-kaart, bespaar je intern geheugen en heb je een lokale back-up wanneer je je telefoon overzet.

Apps overzetten naar nieuwe telefoon

Apps overzetten van Android naar iPhone

Maak je de switch van een Android toestel naar een iPhone? Dan kun je via het downloaden “Move to iOS” app, gegevens, bestanden en bepaalde apps van je oude Android toestel overzetten. Bij het instellen van je nieuwe iPhone krijg je optie ‘Zet over van Android’, waarmee je een code genereert die je in de Move to iOS app (op je Android toestel) kunt opgeven. Hier kun je ook selecteren wat je wel en niet wil overzetten. Bepaalde apps kunnen worden overgezet. Als ze zowel verkrijgbaar zijn in Google Play én de App Store, worden apps toegevoegd aan je iTunes-account. Na het overzetten, kun je de apps in de App Store gemakkelijk installeren.

Let op, sommige apps zijn alleen verkrijgbaar voor Android en vind je daarom niet terug in de App Store op je nieuwe iPhone. In dat geval kun je in plaats van apps overzetten, zoeken naar gelijkwaardige, andere apps in de App Store. Deze hebben misschien een andere naam, maar kunnen alsnog dezelfde functie vervullen als de app die je op je Android telefoon gebruikte.

Apps overzetten naar nieuwe telefoon

Apps overzetten van iPhone naar Android

Ga je van een iOS systeem over op Android? Apps zijn helaas niet direct over te zetten op je nieuwe Android toestel. Aangezien iPhones geen losse SD-kaarten bevatten, kun je hiermee ook geen apps overzetten. Wel kun je met behulp van Google Drive allerlei gegevens overzetten van je oude iPhone naar een nieuw Android toestel. Voor apps geldt echter dat je deze opnieuw dient te downloaden. Als de app die je op je iPhone gebruikte alleen voor iOS beschikbaar is, kun je zoeken naar een alternatief in de Play Store.