Hoe AirPods schoonmaken?

Nadat je je Apple AirPods heel de dag in het OV hebt gebruikt, door het huis hebt laten slingeren, tijdens werk hebt gebruikt voor de nodige achtergrondmuziek of na ze te hebben uitgeleend aan je broertje, vind je dat ze hoog nodig toe zijn aan een schoonmaakbeurt. Maar kan dit, en zo ja; hoe doe je dit zonder de AirPods te beschadigen? Lees hier meer over hoe AirPods schoonmaken aan te pakken is.

Hoe AirPods schoonmaken als ze niet waterdicht zijn?

AirPods zijn helaas niet (spat)waterdicht, tenzij je over de AirPods Pro beschikt. De Apple AirPods Pro beschikken namelijk over een IPX4 codering, wat inhoudt dat ze spatwaterdicht zijn. Ook deze AirPods Pro zijn dus helaas niet volledig waterdicht. Toch bestaan er manieren waarop je AirPods schoonmaken mogelijk is*:

  • Apple geeft zelf aan dat je je AirPods met een droge doek (die niet pluist) af kunt doen. Met een wattenstaafje kun je de microfoon en het gaas van je AirPods schoonmaken. Indien er echt schadelijke stoffen op je AirPods zijn beland, dan kun je dit met een lichtvochtige doek afdoen. Droog je AirPods vervolgens nog eens goed na met een droge doek. Let er hierna wel op dat je na het AirPods schoonmaken wacht totdat de oortjes helemaal droog zijn, voordat je ze weer gebruikt of in de oplaadcase doet. 
  • Voorkom ten allen tijden dat er vocht in de openingen van je AirPods (ook de Pro’s) belandt. Voor het AirPods schoonmaken dien je verder geen ruwe schoonmaakmaterialen te gebruiken, die schuren of scherp zijn en daarmee je AirPods kunnen beschadigen.
  • - Apple geeft aan dat desinfectiedoekjes gebruikt kunnen worden om AirPods schoon te maken, mits je deze alleen gebruikt op de buitenkant van de AirPods. Het gaas waaronder de luidsprekers zich bevinden kun je beter onaangeraakt laten en er mag geen vocht in de openingen van de AirPods komen.
  • - Kneedgum kan ook een uitkomst bieden wanneer je begint met AirPods schoonmaken. Het plakkerige materiaal van de kneedgum kun je mooi benutten om vuil op je AirPods mee weg te halen, zonder water te gebruiken.

*In dit artikel lees je suggesties voor het schoonmaken van AirPods. Hier kun je geen rechten aan ontlenen, het gaat hier om slechts om suggesties. De keuze om dit te doen (ondanks dat de producten niet waterdicht zijn) en de verantwoordelijkheid voor eventuele gevolgen blijft bij jou liggen.

Video: Hoe AirPods schoonmaken?

Nog steeds vragen over hoe je AirPods schoonmaakt? Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder.